Verstas saamenmaan ytimessä

Kaksama, pieni metsäjärvi Hammastunturin erämaan kupeessa. Pienestä koostaan huolimatta järvi on ollut tärkeä asuinpaikka jo vuosisatojen ajan ja valikoitui myös yrityksemme nimeksi kotipaikkamme mukaan. Kaksaman Craft Galleryn sarventuoksuinen työpaja sijaitsee Solojärven kylässä Inarin porofarmin yhteydessä. Tuotteissamme yhdistyvät perinteiset pohjoisen materiaalit, saamelaiskulttuuri ja kunnioitus paikalliseen luontoon. Sarvi, koivu ja monet muut materiaalit muotoutuvat verstaallamme kauniiksi käyttöesineiksi. Käytännöllisyys ja sukujemme perinteet ohjaavat meitä suunnittelemaan tuotteita, jotka kiinnostavat myös nykypäivän käyttäjää

Jan-Eerik & Hannele Paadar

Aviopari, suunnittelijat, käsityöläiset ja tuotteesi pakkaajat. Meitä yhdistää intohimo kehittää, työstää ja käyttää esineitä sekä materiaaleja joita jo esivanhempamme ovat käyttäneet. Olemme valmistaneet käsitöitä päätoimisesti vuodesta 2004, jolloin valmistui myös ensimmäinen työpajamme. Yhteistyömme on sopiva tasapaino käytännöllisyyttä ja esteettistä silmää. Vapaa-aikana nautimme luonnosta, eräilystä sekä yhdessäolosta lastemme kanssa.

 


Materiaalit

Verstaallamme työstetään koivunpahkaa, raidanjuuripahkaa ja hirvensarvea. Pääraaka-aineemme kuitenkin on poronsarvi, joka on ekologinen ja vuosittain uusiutuva materiaali.

Sekä naaras, että urosporo kasvattavat vuosittain uudet sarvet. Poronsarvi on maailman nopeimmin kasvavaa luuta ja se saattaakin kasvaa pituutta jopa 2 cm vuorokaudessa. Vasan sarvet alkavat kasvaa heti ensimmäisenä kesänä ja syksyllä sillä on useimmin noin 20 cm pituiset sarvipiikit

Poron ikää ei pysty arvioimaan pelkkien sarvien perusteella, mutta vanhetessa kunkin poron luontainen sarvenkoko pienenee

Kesällä kasvavia sarvia peittää samettikarvainen nahka. alkusyksystä, kun sarvet ovat kasvaneet täyteen mittaansa ja luutuneet, poro keloo eli poistaa nahan sarvistaan hankaamalla niitä puiden runkoihin.

Syksyllä poroilla on kiima-aika eli rykimä. Silloin hirvaat ottavat mittaa toisistaan ja taistelevat sarvillaan. Hirvaat pudottavat sarvensa syksyllä kiima-ajan päätyttyä ja vaatimet keväällä vasottuaan.

Maahan pudonneet hirvaansarvet ovat hyvä käsityömateriaali. Sarvista valmistetaan koruja, puukonkahvan osia ja monia muita käyttöesineitä.